Mantı çeşitleri Türk mutfağının en sevilen ve neredeyse her damak tadına hitap etmeyi başaran bir lezzettir. Ancak yapımının bir hayli zahmetli olduğunu ve uzun bir zaman gerektirdiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle pek çok kişi tercihini hazır mantı çeşitlerinden yana kullanıyor. Hazır mantılar dakikalar içerisinde pişirilerek servise hazır hale geliyor. Bu sayede ansızın gelen misafirler için de ideal bir yemek çeşidi olma özelliği taşıyor. 

Besleyici ve doyurucu olması da hazır mantı çeşitlerinin avantajlarından biridir. Kalabalık aileler için her hafta tüketilebilecek leziz bir ana yemek olma özelliği bulunan hazır mantı yemek yapmaya zaman ayıramayanların da imdadına yetişiyor. Geleneksel Türk mutfağının bu eşsiz yemeğini hazır olarak satın alabilir ve uygun koşullarda muhafaza edebilirsiniz. Pişirmek istediğinizde ise karşınıza 3 farklı pişirme yöntemi seçeneği çıkacak. Bu 3 yöntem arasında en çok tercih edilen suda haşlama tekniğidir. Geleneksel mantının gerçek pişirme tekniği de suda haşlamadır. Ancak dilerseniz buharda pişirme ya da kızartma yöntemiyle de damak tadınıza uygun mantı lezzetleri elde edebilirsiniz. İşte hazır mantı pişirme yöntemleri… 

Suda Haşlayarak Pişirme

En klasik ve aynı zamanda en çok tercih edilen mantı pişirme yöntemi suda haşlamadır. Bu yöntem tercih edildiğinde çok kısa bir süre içerisinde mantı sunuma hazır hale gelir. Bu yöntemi uygulamak ve aynı zamanda mantıyı sunuma hazırlamak için kullanmanız gereken malzemeler şöyledir: 

Malzemeler:

  • 1 paket hazır mantıname mantısı

  • 1,5 litre su

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

  • Sos için: Tereyağı, yoğurt, sarımsak 

Pişirme: 

  • Büyük bir tencereye suyu ekleyin ve kaynatın. 

  • Kaynadıktan sonra suya tuz ve az miktarda sıvı yağ ekleyin. Yağ, mantıların haşlanırken birbirine yapışmasını önleyecektir. 

  • Mantıları yavaş bir şekilde suya ekleyin ve karıştırın. Yapışmalarını engellemek için ara ara karıştırın. 

  • Mantılar haşlandıklarında suyun yüzeyine çıkacaktır. Bu yöntemle haşlandıklarını anlayabilirsiniz. Seçtiğiniz mantı çeşidine göre bu süre değişmekle birlikte genellikle 8 -15 dakika arasında mantılar haşlanır. 

  • Haşlanan mantıları süzgeçle suyunu süzdürerek alın ve servis tabağına koyun. 

  • Üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin. En üst kısmına da arzunuza göre baharat ekleyebilir, salça sosu koyabilir ya da tereyağını kızdırarak dökebilirsiniz. 

Klasik suda haşlama yöntemi ile yumuşak bir mantı kıvamı elde edersiniz. Dikkatlice haşlarsanız mantılar yapışmaz ve iştahları kabartan bir görünüm sergiler. 

Kızartarak Pişirme

Her mantı çeşidinin kızartarak pişirilmeye uygun olmayabileceğini belirtelim. Bazı mantılar kızartılabilir ve bu sayede yumuşak bir kıvam yerine çıtır bir lezzet elde edilebilir. Kızarmış yemek çeşitlerini sevenler için kızartma tekniğinin gayet uygun bir tercih olacağını belirtebiliriz. Mantının kızartılarak pişirilmesi tekniği için gerekli malzemeler şöyledir: 

Malzemeler:

  • 1 paket hazır mantıname mantısı

  • 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

  • Servis için: Sarımsaklı yoğurt, tereyağı

Hazırlık:

  • Öncelikle mantıları derin yağda kızartmanız gerektiğini belirtelim. Derin bir tencere ya da tavaya yağı koyarak kızdırın. 

  • Mantıları dikkatlice tavaya yerleştirin ve kızartın. Aynı anda tüm paketi kızartmamanız, birbirlerine yapışmayacak aralıklarla mantıları koymanız önemlidir. 

  • Mantının her alanının eşit şekilde kızarmasını sağlayın ve kızaran mantıları tavadan alarak yağını süzdürün. Mantıların kızarma süresi seçtiğiniz mantı türüne göre değişmekle birlikte genellikle 5 – 10 dakika arasıdır. 

  • Mantıları servis tabağına alarak üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin. 

  • Arzunuza göre yoğurt üzerine baharat ya da eritilmiş tereyağı gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Tereyağında nane ya da pul biber kızdırarak da yoğurdun üzerine dökebilirsiniz. 

Buharda Pişirme

Mantıların buharda pişirilmesi diğer iki yöntem ile kıyaslandığında çok daha seyrek tercih edilen bir tekniktir. Ancak mantının daha hafif olmasını sağlar ve özellikle kızartma yöntemiyle kıyaslandığında buharda pişirmenin daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtelim. Bu pişirme tekniğini uygulamak için kullanmanız gereken malzemeler şöyledir: 

Malzemeler:

  • 1 paket hazır mantıname mantısı

  • 1 litre su

  • Buhar pişirme aparatı veya süzgeç

  • Sos için: Sarımsaklı yoğurt, tereyağı

Hazırlık:

  • Tencere içerisine suyu koyun ve kaynatın. 

  • Tencerenin üzerine de buharda pişirme aparatını koyun ve mantıları bu süzgece ya da aparata yerleştirin. Süzgeç ya da aparatın suya temas etmemesi önemlidir aksi halde mantılar birbirine yapışabilir. 

  • Mantıların buharda pişmesi için bir kapakla üzerinin kapatılması gerekir. Mantı çeşidine göre değişebilir ancak genellikle buharda pişme süreleri 12 dakika ile 15 dakika arasıdır. 

  • Pişen mantılar servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Üst kısmına tavada kızdırılan tereyağı da eklenerek tüketilebilir. Ayrıca arzuya göre baharat çeşitleri de eklenebilir. 

Buharda pişirme yöntemi uygulandığında mantılar daha yoğun bir tada sahip olurlar. Bunun nedeni hamurundaki nişastanın gitmemesidir ve bu da mantının tadının yoğun olmasını beraberinde getirir. 

Hazır mantı çeşitlerini mutfağınıza ve sofranıza kazandırmak için siz de Mantıname satış merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. En sevilen mantı çeşitlerini sizlere sunuyor ve uygun fiyatla mantı lezzetini sofranıza kazandırmanızı sağlıyoruz.