Geleneksel Türk mutfağının en sevilen yemek çeşitlerinden biri de Kayseri mantısıdır. Hamurunun ince olması, iç harcının lezzeti ile ön plana çıkan bu eşsiz yemeği hazırlamak zahmetli olsa da tadına baktığınızda bu zahmete değeceğini fark edersiniz. Kayseri mantısı, yüzyıllardır popülerliğini asla kaybetmemiş olmasıyla da özel bir Türk yemeğidir. Diğer mantılardan en belirgin farkı ise hamurunun çok daha ince olmasıdır. Bu nedene tadına baktığınızda harcı ile hamuru ağızda eşit miktarda dağılır. Kayseri mantısı tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlamanız gerekir. İşte Kayseri mantısı malzemeleri ve adım adım yapılışı… 

Kayseri Mantısı Malzemeleri 

  • Hamuru İçin:

- 2 su bardağı un

- 1 adet yumurta

- Yarım çay bardağı su 

- 1 tatlı kaşığı tuz

  • İç Harcı İçin:

- 300 gram dana kıyma 

- 1 adet rendelenmiş soğan 

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)

- 1 tatlı kaşığı kekik (isteğe bağlı)

  • Sos İçin:

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- Yoğurt 

Kayseri Mantısı Yapılışı

  1. Hamurun Hazırlanması

Öncelikle geniş bir kaba unu eleyerek koyun ve orta kısmını açın. Bu kısma 1 yumurta kırın ve tuz ekleyerek hafifçe karıştırın. Su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun yumuşak olması ancak ele yapışmayacak bir kıvam kazanması gerekir. Bu nedenle ele yapışmayacak kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Sonrasında hamurun üzerini nemli bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. 

  1. İç Harcın Hazırlanması

İç harç için kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, pul biber ve kekiği karıştırın. İç harç az oranda su salabilir ancak fazla su saldıysa suyu azaltın. Harç hazırlanırken içerisine arzunuza göre farklı baharat ya da yeşillikler de ekleyebilirsiniz. Fakat geleneksel lezzeti korumak için bu malzemeler yeterlidir. 

  1. Mantı Hamurunun Açılması ve Şekil Verilmesi

Hamuru büyük bir yufka elde edene kadar açın. İnce bir form alması gerektiğini unutmayın ancak asla baklava hamuru inceliğinde de olmamalıdır. Açtığınız hamuru kareler halinde kesin ve her bir parçanın üzerine bir tatlı kaşığı kadar iç harç koyun. Sonrasında hamurun dört köşesini buluşturarak katlayın. Bu aşama önemlidir çünkü iyi katlamamanız durumunda hamur haşlanırken açılır ve iç harcı da dağılır. 

  1. Mantının Haşlanması

Öncelikle tencere içerisine koyduğunuz suyu kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra içerisine az miktarda tuz ekleyin ve mantıları kaynayan suya atın. Mantılar haşlandığında suyun yüzeyine çıkacaktır ve bu da hamurun kalınlığına göre birkaç dakika sürebildiği gibi 7-8 dakika da sürebilir. Haşlanan mantıları tabağa ya da bir kaba suyu süzerek alın. 

  1. Sosun Hazırlanması

Mantıyı tabağa koyarak üzerine yoğurt gezdirin. Sonrasında bir tavada tereyağını eritin ve hafif yanmaya yakın olduğunda pul biberi ekleyerek hemen yoğurdun üzerine dökün.    

Görüldüğü gibi Kayseri mantısını hazırlamak zahmetlidir ve zaman ister. Ancak bu zahmete girmeniz şart değil, hazır Kayseri mantısı için Mantıname ürünlerini tercih edebilirsiniz. Geleneksel tarif korunarak, en taze malzemeler ile hazırlanan Mantıname Kayseri mantısı, sadece haşlanarak ve üzeri soslanarak hemen servis ediliyor. Bu sayede hamur açma, hamur kesme, hamur kapatma ve harç hazırlama gibi zorlu aşamalardan kurtulmuş oluyorsunuz. Harika bir lezzete sahip olması nedeniyle siz de sofranızı Kayseri mantısı ile şenlendirebilirsiniz.