Küçük hamur parçalarının içerisinde eşsiz lezzete sahip iç harç konması ile hazırlanan mantı, günün her öğününde tüketilen eşsiz yemek çeşitlerinden biridir. Hem besleyici hem de doyurucu olan mantı çeşitlerini hazırlamanın bir hayli zahmetli olduğunu belirtelim. Bu nedenle rotanızı doğrudan Mantıname satış noktalarına çevirerek hazır mantı çeşitlerimizden temin edebilirsiniz. Ancak evde kendiniz mantı yapmak isterseniz mantı hamurunun nasıl hazırlandığını şimdi öğreneceksiniz. Sizlere adım adım mantı hamuru hazırlığını aktarıyoruz!
Lezzetli bir mantı hamuru hazırlamanın ilk aşaması doğru malzemeleri seçmektir. Seçtiğiniz malzemeler mantının ne kadar lezzetli olacağını belirleyen unsurların başında gelir. İşte mantı hamuru malzemeleri…
3 su bardağı un (buğday unu önerilir)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık su (ihtiyaca göre artırılabilir)
Burada önemli olan unsur ise taze yumurta kullanılmasıdır çünkü yumurtanın hamura eklediği protein, hamurun elastikiyet kazanmasını sağlar. Eğer bayat yumurta kullanırsanız hamur ideal esnekliğe kavuşamaz.
İlk olarak geniş bir yoğurma kabına unu koyun ve orta kısmını havuz şeklinde açın. Orta kısmına yumurtayı kırın ve tuz ekleyin. Yumurta ve tuzu hafifçe karıştırdıktan sonra azar azar olmak kaydıyla ılık su ilave ederek hamuru toparlamaya başlayın. Sonrasında hamuru yoğurma aşamasına geçebilirsiniz. Mantı hamurunun çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerektiğini asla unutmayın. Elde etmeniz gereken kıvam kulak memesi kıvamıdır. Hamur çeşitlerinde bu kıvam "orta sertlik" olarak adlandırılır.
Hamuru yeteri kadar yoğurdunuzu nereden anlayacağınızı merak edebilirsiniz. Burada belirleyici olan unsur hamurun yoruldukça artık elinize yapışmamaya başlamasıdır. Eğer yoğurma sırasında hamur hala elinize yakışıyorsa yeterli değildir ve yoğurmaya devam etmelisiniz. Bu arada hamurun pürüzsüz, esnek ve homojen bir kıvam alması gerektiğini unutmayın. Genellikle 10 ila 15 dakika arasında yoğurma işlemi yapmak yeterli kabul edilir ancak siz yine de kıvamını dikkate alarak hamurun yeteri kadar yorulduğundan emin olun.
Mantı hamuru yoğurduktan sonra hemen işleme alınamaz. Yaklaşık 30 dakika kadar hamuru dinlendirmek gerekiyor. Bu sırada üst kısmının kurumasını ve çatlamasını önlemek için streç film ile ya da temiz bir bezle hamurun üstünü örtmenin gerekir. Mantı hamurunun mutlaka oda sıcaklığında dinlenmesi gerektiğini de hatırlatalım. Hamur bu sırda hafifçe gevşeyecektir, bu bir problem değildir. Gevşemesi, mantı hamurunun daha kolay açılmasını sağlar.
Hamur yeteri kadar dinlendi ise artık açma aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için öncelikle hamurunuzu istenilen miktarlara göre bezelere ayırmanız gerekiyor. Her bir bezeyi oklava yardımı ile incecik şekilde açmanız lazım. Merdane kullanımı genellikle istenen incelikte hamur açılmasını sağlamaz bu nedenle oklava kullanmanızı tavsiye ederiz. Açılan hamurun kalınlığı oldukça kritik bir unsurdur. Eğer hamur kalın olursa pişme sırasında çiğ kalır. Aşırı ince açarsanız pişme sırasında iç harç dağılabilir. Bu nedenle kalınlığın 1-2 mm kadar olması gerekir.
Hamuru açtıktan sonra kareler halinde kesebilirsiniz. Eğer klasik mantı hatırlıyorsanız her bir karenin boyutu 2-3 cm olmalıdır. Ancak büyük bohça mantı gibi daha farklı mantı çeşitlerini hatırlıyorsanız ölçülerini buna göre ayarlayabilirsiniz. Hamuru kestikten sonra uzun süre beklemeden iç harcını yerleştirmeniz ve hamuru kapatmanız gerekir. Eğer bu aşamada uzun süre beklerseniz mantı hamuru kendini toplayabilir ve küçülebilir. Bununla birlikte hamurun kuruması ve çatlaması gibi riskler de vardır. Bu nedenle açtığınız her bezeyi kestikten sonra iç harç ile buluşturun, kapatın ve sonrasında diğer hamur bezesi açmaya başlayın.