Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan mantı, damaklarda bir lezzet şöleni yaratıyor. Yoğurt ile birlikte servis edilen mantı yediden yetmişe herkesin severek tükettiği lezzetler arasında yer alıyor. Yüzyıllardır sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan mantı zengin aroması, doyurucu ve besleyici olması gibi özellikleriyle de gönüllerde taht kurmuş durumdadır. 

Hazırlaması bir hayli zahmetli olsa da Mantıname sayesinde hazır mantı çeşitlerine kolayca ulaşabiliyorsunuz. Size kalan sadece mantıyı pişirmek ve sunuma hazırlamak olacak. Peki birbirinden leziz mantı çeşitlerini sunuma nasıl hazırlamalısınız? İştahları kabartan bir sunum için ne yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini hemen sizlere aktarıyoruz. 

  • Sunumun İlk Adımı: Doğru Tabak Seçimi!

Öncelikle mantının her tabakta servis edilemeyeceğini belirtelim. Eşsiz bir mantı sunumunun ilk adımı doğru tabağı seçmektir. Önerimiz ise beyaz renkte porselen tabak çeşitlerini kullanmanız olacak. Bu sayede yoğurdu ve mantının renklerini daha fazla ön plana çıkarmanız mümkün olur. Geleneksel bir sofra düzeni kurduysanız nostaljik desenli tabakları, modern bir sofra düzeni kurduysanız desensiz beyaz tabakları seçin. Servis tabağı derin olmalıdır. Bu sayede yoğurdun çok fazla yayılması önlenir.

  • Yoğurt Hazırlığı: Lezzetli ve Kıvamlı

Mantının lezzetini taçlandıran üzerindeki yoğurt sosudur. Bu nedenle yoğurt sosunu da dikkatlice hazırlamanız gerekir. Öncelikle süzme yoğurt kullanmanızı öneririz. Bu sayede yoğurdun kıvamının mantıya yakışacak formda olmasını sağlayabilirsiniz. Yoğurdu hafifçe çırpmanız, pürüzsüz hale gelmesini sağlar. İçerisine arzuya göre az miktarda rendelenmiş sarımsak ekleyebilirsiniz. Mantının geleneksel tarifinde yoğurt sosu, sarımsaklı olarak hazırlanır. Bu arada yoğurt sosuna birkaç damla limon damlatarak daha ferah bir tat da elde edebileceğiniz tüyosunu aktaralım. 

  • Sosun Gücü: Kırmızı Biber ve Tereyağı Şovu

Mantının hem görselini hem de lezzetini güçlendirmek için kırmızı biber ve tereyağı ile sos hazırlamanız da gerekiyor. Tereyağını tavada kızdırın ve içerisine de kırmızı pul biber ya da toz biber ekleyin. Kısa bir süre karıştırın ve ocaktan alın. Burada kritik olan unsur hem yapı hem de kırmızı biberi yakmamanızdır. Aksi halde yanık tadı tüm mantıya yayılır ve bu da mantının lezzet kaybına yol açar. Hazırladığınız bu sosu yoğurdun üzerine gezdirin. 

  • Süsleme Detayları: Şıklık Küçük Ayrıntılarda Gizli

Çoğunlukla mantının üzerine yoğurt ve en üste de kırmızı biberle hazırlanan sos eklendiğinde mantının servise hazır hale geldiği düşünülür. Oysa küçük süslemeler ile bu lezzeti daha fazla ön plana çıkarabilirsiniz. İnce ince doğradığınız taze nane yaprakları ile harika bir süsleme yapabilirsiniz. Nane yapraklarını sadece tabağın kenarlarını süslemek için kullanabileceğinizi de belirtelim. İnce kıyılmış maydanoz ya da dere otu da benzer şekilde kullanılabilir. Mantının genel görseline yeşil renk çok yakışıyor. Dolayısıyla nane, maydanoz ya da dere otu görsel açıdan da mantıyı sunuma hazırlamanızı sağlayacaktır. Mantıyı iştahları kabartan bir şekilde sunuma hazırlamak işte bu kadar kolay! 

Geleneksel mi Modern mi? Sunum Tarzınızı Seçin!

Mantının sunum tarzını hem geleneksel hem de modern şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu noktada önerimiz nasıl bir sofra düzeni kurduğunuz olacak. Eğer geleneksel stili seçtiyseniz mantının sunuma hazırlığında da geleneksel tarzı seçebilirsiniz. Bu durumda el yapımı görünümlü ya da nostaljik desenlere sahip tabaklar, tahta kaşıklar ve bakır sürahiler gibi malzemelerle sofranızın geleneksel yönünü güçlendirebilirsiniz. 

Modern sunumu seçenler de sofra düzenine uygun bir mantı sunumu hazırlayabilir. Sade görünümlü, beyaz porselen tabaklar, geometrik bir sofra dizilimi, sade görünümlü masa örtüleri ve parlak metal çatal kaşıklar kullanılabilir. Kısacası sofra düzeni ile mantının sunumu örtüştüğünde ortaya çok daha şık bir görünüm çıkacaktır. 

Yan Lezzetler: Mantının Arkadaşları Nelerdir? 

Mantının nelerle birlikte tüketileceği her zaman merak konusu olmuştur. Bu konuda çeşitli görüşler ortaya atılsa da geleneksel yöntemlere bakıldığında mantının hangi besinlerle birlikte tüketildiği net bir şekilde ortaya çıkıyor. Mantının arkadaşları, közlenmiş sebze çeşitleri ve sumaklı soğan salatasıdır. Bu ikili, mantının vazgeçilmezleridir. İçecek olarak da mantının yanında ayran ya da şerbet tüketiliyordu. Siz de bu geleneksel tüketim şekillerini uygulayabilirsiniz. Özellikle ana yemek olarak mantı servisi yapacağınız zamanlarda sumaklı salata ve közlenmiş sebzeler, mantının tamamlayıcısı olarak yeterli olacaktır.