Mantının lezzeti sadece iç harcından gelmez. Hamuru da mantının lezzetli olmasında önemli bir faktördür ve bu nedenle mantı hamurunun titizlikle hazırlanması, açılması ve kesilmesi gerekir. Doğru şekilde hazırlanarak açılan mantı hamuru, mantının de eşsiz bir lezzete kavuşmasını sağlar. Peki, bunun için mantı hamurunun nasıl hazırlanması ve açılması gerekir, nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm püf noktaları ile mantı hamurunu hazırlığı! 

Mantı Hamurunun Hazırlanması

Öncelikle mantı hamurunun doğru kıvamda yoğurulması gerektiğini ve malzemelerin ölçülerinin de doğru olmasının önemli olduğunu belirtelim. Malzeme listesini hemen sizlere aktarıyoruz. 

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un.

  • 1 adet yumurta.

  • 1 çay kaşığı tuz.

  • Yaklaşık 1 su bardağı su. (Suyu azar azar eklemeniz gerekiyor.)

Hamurun Hazırlanışı:

  • Geniş bir kaba unu koyun ve ortasını havuz şeklinde açın. 

  • Orta kısma yumurtayı kırın ve tuz ekleyin. 

  • Az miktarda su ekleyerek hamuru karıştırmaya başlayın. 

  • Suyu azar azar eklemeye devam edin ve hamuru yoğurun. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamı elde etmeniz gerekiyor. 

  • Hamuru 20 dakika kadar yoğurun. Uzun süre yoğurulması durumunda esnek ve dayanıklı bir mantı hamuru elde edilir. Bu sayede sonraki aşamalar daha kolay tamamlanır. 

  • Yoğurma tamamlandıktan sonra hamuru streç film ile sarın ve yarım saat dinlendirin. Dinlenme sırasında gluten yapısı oturur ve bu da açma işleminin daha kolay tamamlanmasını sağlar. 

Hamuru Açmadan Önce Bunlara Dikkat! 

  • Hamur yeteri kadar dinlendirilmezse elastik olmaz ve bu nedenle hamuru açma sırasında yırtılmalar meydana gelir. 

  • Hamur dinlendirilmeye bırakılmadan önce üstü örtülmezse kurumalar olur. Bu da mantı hamurunun pürüzsüz olmasını engeller. 

  • Hamur açılmaya başlanmadan yüzey hafifçe unlanmalıdır ve kuru olmalıdır. 

  • Hamur açmada oklava ya da merdane kullanılabilir ancak ince açmak için oklava kullanmak daha doğru bir tercihtir. 

Mantı Hamuru Açma Teknikleri

Mantı hamurunun oklava ve merdane ile nasıl açıldığını şu şekilde aktarabiliriz: 

  • Oklava ile Mantı Hamuru Açma

Geleneksel mantı açma yöntemi, oklava ile mantı hamurunun açılmasıdır. Bunun için dinlendirdiğiniz mantı hamurunu küçük bezelere ayırmalısınız. Ardından unlanan tezgaha bezeleri koyun ve eliniz ile yuvarlak hale gelmesini sağlayın. Oklavayı ortadan başlayarak ileri geri hareket ettirin ve yuvarlak, ince ve düzgün açılmış yufka görünümlü hamurlar elde edin. İdeal olan mantı hamuru kalınlığı 1-2 mm’dir. Hamur kalınlaştıkça mantı da sertleşir. 

  • Merdane ile Mantı Hamuru Açma

Merdane kullanacak olanların hamur açma işlemi sırasında merdaneye biraz daha fazla baskı uygulaması gerekir. Bu sayede hamurun ideal kalınlıkta olması sağlanabilir. Aynı yöntemleri uygulayın ve hamurun üzerinde merdaneyi ileri geri hareket ettirin. Hamurun her yerinin eşit şekilde açılmasını sağlayın. 1-2 mm kalınlık elde edene kadar işleme devam edin. 

  • Elde Hamur Açma 

Oklava ya da merdane kullanımından daha zor bir yöntemdir. Bu yöntemde hamuru küçük bezelere ayırdıktan sonra eliniz ile bastırarak hamuru açmaya başlamalısınız. Hamuru incelttikten sonra avuç içini kullanarak daha ince form kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak eşit incelikte olmasını sağlamak için daha fazla zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. Bu nedenle az oranda mantı yapacağınız zamanlarda elde hamur açma tekniğini kullanabilirsiniz.  

Mantı Hamurunun İnceliği Nasıl Kontrol Edilir?

Çok pratik bir yöntemle mantı hamurunun ideal incelikte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Elinizi açtığınız mantı hamurunun altına koyun. Eğer hafif düzeyde eliniz belli oluyorsa kalınlık uygun demektir. Mantı hamuru baklava hamuru kadar ince olmamalıdır. Çünkü çok ince olursa haşlanırken hamur parlar ve iç harç dökülür. 

Hamurun Kesilmesi ve Mantı Hazırlama

Mantı hamurunu açtıktan sonra küçük kareler halinde kesmeniz gerekiyor. Olabildiğince 2 cm x 2 cm büyüklüğünde kesmeye çalışın. Ancak farklı bir mantı çeşidi hazırlıyorsanız ölçüleri bu mantı türüne uygun şekilde belirleyebilirsiniz. Her bir karenin içine eşit miktarda harç koyun ve hamuru sıkıca kapatın. Hamurun sıkı kapatılması için uç kısımlarının ıslatılması önerilen bir teknik değildir. Çünkü su hamuru cıvıklaştırır ve bu da pişerken açılmasına ya da birbirlerine yapışmasına neden olabilir. 

Mantı hazırlandıktan sonra çok beklemeden pişirilmesi önerilir. Ancak bir süre beklemeniz gerekiyorsa üzerini mutlaka temiz bir bez ile örtmelisiniz. Bu sayede yüzeylerinin kurumasını ve çatlamasını engellemiş olacaksınız.