Mantı, iççe açılan özel hamurun eşit parçalar halinde kesilmesi ve içerisine iç harcın konulması şeklinde hazırlanan bir yemektir. Geçmişi çok eski dönemlere dayanan mantının ünü ise ülke sınırlarımızı aşmış durumda! Geleneksel Türk yemekleri arasında en sevilenlerden biri olan mantının gün içerisinde herhangi bir saatte tüketilebileceğini de eklemek gerekir. Bu noktada merak edilen unsur ise mantının kaç kalori olduğudur. İçerisinde hamur ve iç harç, üzerinde ise sos ile servis edilen mantının hem besin değerleri hem de kalori oranları hakkında merak edilen tüm detayları ele alacağız.
Mantının kaç kalori olduğu, kullanılan malzemeler ve aynı zamanda porsiyonun büyüklüğü gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak sizlere bir fikir vermesi bakımından mantının 100 gramının yaklaşık olarak 190 ila 210 kalori arasında değişen bir kaloriye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bu kalori oranı sade mantı için geçerlidir. Eğer üzerine tereyağı, yoğurt ve salça sosu eklenirse kalori oranı biraz daha yükselir.
Bir porsiyon mantı kaç gram sorusu da akıllara gelebilir. Bir porsiyon mantı genellikle 250 gr ila 300 gram arasındadır. Bu durumda üzeri soslu bir porsiyon mantının kalori oranı da 600 – 700 kalori olacaktır. Bu oran, kişinin günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün sadece bir porsiyon mantıyla karşılanabileceği anlamına gelir.
Mantı kaç kalori sorusunun yanıtını değerlendirebilmeniz için diğer yemeklerle kalori oranlarını kıyaslamak isteyebilirsiniz. İşte sıklıkla tüketilen Türk yemeklerinden bazıları ve kalori değerleri…
1 porsiyon mantı (250–300 gr, yoğurt ve sos dahil): 600–700 kalori
1 porsiyon kuru fasulye (200 gr): 250–300 kalori
1 porsiyon pilav (200 gr): 350–400 kalori
1 porsiyon içli köfte (2 adet): 450–500 kalori
1 porsiyon lahmacun (1 adet, orta boy): 200–250 kalori
1 porsiyon döner (100 gr et + ekmekli servis, 250 gr): 500–600 kalori
Mantının besin değerinin bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde karbonhidrat ve protein olan mantının besin değerine dair bilmek isteyebileceklerinizi hemen aktaralım.
Dengeli bir besin dağılımına sahip olan mantının hamur olan bölümü karbonhidrat içerir. Bu içeriği ise günlük enerji ihtiyacının büyük oranda karşılanmasını sağlar. Aynı zamanda iç harcında da kıyma bulunur ve kıyma da protein ihtiyacının karşılanmasında son derece etkilidir. 10 gram mantıda neler bulunduğuna dair yaklaşık bir orandan söz edebiliriz:
25-30 gram karbonhidrat
7-10 gram protein
5-7 gram yağ
Elbette bu değerler, hangi mantı çeşidinin tercih edildiğine ve üretiminde hangi malzemelerin ne oranda kullanıldığına bağlı olarak değişir.
Mantı, vitamin ve mineral de içeren bir yemek çeşididir. İçerisinde kullanılan soğan, az oranda da olsa lif ve C vitamini içerir. Kıyma ise B vitamini ile beraber demir, çinko gibi mineraller barındırır. B12 vitamini içerdiğini de eklemek gerekir. Sonuç olarak pek söz edilmiyor olsa da aslında mantı vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir gıdadır.
Mantının besin değerinden söz ederken yoğurt ve sos ile beraber tüketildiğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Yoğurt, mantıya daha ferah bir form kazandırırken aynı zamanda kalsiyum ve probiyotik içeriyor olmasıyla mantıyı daha besleyici yapıyor. Mantıya yoğurt eklendiğinde protein oranının yükselmesi sağlanır. Bu sayede mantının sindirim sisteminin desteklemesi de sağlanmış olur.
Sarımsak ise tam bir bağışıklık sistemi dostudur ve mantı sosuna ya da yoğurda sarımsak eklenmesi sık tercih edilen bir yöntemdir. Bu açıdan ele alındığında sarımsak ile birlikte tüketilen mantı, doğal antibiyotik etkisi de yapabilir.
Mantının kalori oranının çok düşük olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu durum diyetteyken mantı tüketilemeyeceği anlamına da gelmez. Küçük bir porsiyon mantı, tereyağı ve saçla sosu eklenmeden, sadece yoğurt ile beraber tüketilebilir. Bu durumda mantının kalori oranı daha düşük olacaktır. Kızartma yerine haşlanarak tüketilmesi de daha düşük kaloriye sahip olmasını sağlar. Diyetisyene de danışarak haftada 1 küçük porsiyon mantı tüketilebilir. Bu sayede diyet yapanlar da mantının eşsiz lezzetinden mahrum kalmamış olur.