Türk mutfağının en leziz yemek çeşitlerinden biri olan mantı, üzerindeki enfes soslarla lezzetini ikiye katlıyor. Küçük hamur parçalarının içerisine harç konması ve katlanarak fırınlanması şeklinde hazırlanan mantı, üzerine sos dökülerek servis edilen bir yemektir. Mantıyla birlikte en çok tercih edilen yoğurtlu ve sarımsaklı sostur. Ancak daha farklı sos çeşitlerini de deneyebileceğinizi unutmayın. İşte sizler için birkaç mantı sosu önerisi…
Mantı lezzetini zirveye taşıyan sos çeşidi yoğurt ve sarımsakla hazırlanandır. Yoğurdun ferahlatan etkisi ile birlikte mantının tam bir lezzet patlaması yaşatmasını sağlayan bu sos, iç harcın lezzetinin da daha keskin şekilde hissedilmesini sağlıyor. Klasik yoğurtlu ve sarımsaklı sosu şu adımları takip ederek hazırlayabilirsiniz:
Derin bir kaba yoğurdu alın. (Her porsiyon için bir su bardağı kadar yoğurt kullanmanız önerilir.)
2 diş sarımsağı ezerek ya da rendeleyerek yoğurda ekleyin.
Bir çay kaşığı tuz ilave ederek yoğurdu karıştırın.
Mantınızın üzerine dökün ve mantıyı servis edin.
Tereyağı lezzetini sevenler için en ideal mantı soslarından biri tereyağlı ve kırmızı biberli sostur. Bu sos da mantının lezzetinin çok daha net hissedilmesini sağlar. İştahları kabartır ve hazırlanması da son derece kolaydır. Bu adımları izleyerek tereyağlı ve kırmızı biberli sos çeşidini hazırlayabilirsiniz:
Bir tavada 2 yemek kaşığı kadar tereyağını kısık ateşte eritin.
İçine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ya da pul biber ekleyin ve karıştırın.
Hafifçe köpürdüğünde ocaktan alın ve mantının üzerine gezdirin.
Bu sos, mantı üzerine tek başına eklenerek tüketilebileceği gibi mantı üzerine yoğurt eklendikten sonra en üste gezdirilerek de tüketilebilir.
Mantı çeşitlerini farklı soslarla denemek isteyenler için önerilerimizden biri de domatesli ve salçalı sostur. Hafif ekşi ve baharatlı bir lezzet elde etmenizi sağlayan bu sos yaz mevsiminde daha sık tercih ediliyor. Domatesli ve salçalı sosu şu şekilde hazırlayabilirsiniz:
Tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. (Tereyağı yerine zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
Yağa 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve salçayı kavurun.
Üzerine kabuğunu soyarak rendelediğiniz domatesi ekleyin.
Bu karışımı birkaç dakika kısık ateşte pişirin.
Üzerine tuz, pul biber, karabiber ekleyin.
Yarım çay bardağı sıcak su ekleyerek sosu karıştırın.
Birkaç dakika daha pişirdikten sonra mantının üzerine dökün ve servis edin.
Yoğurtlu hardallı sos, her damak tadına hitap etmeyebilir. Hardal lezzetini seviyorsanız mantıyı bu sos ile birlikte tüketebilirsiniz. Yoğurtlu hardallı sos, mantıyı daha farklı lezzetlerle harmanlamaktan hoşlananlar için uygun bir seçim olabilir. Sosu şu şekilde hazırlayabilirsiniz:
1 su bardağı yoğurdu bir kaba alın ve üzerine de bir tatlı kaşığı hardal ekleyin.
1 diş sarımsağı rendeleyin.
Sarımsağa bir çay kaşığı limon suyu ekleyin ve karıştırın.
Üzerine tuz ve karabiber ekleyin.
Mantıya yoğurt ve hardallı sosu ekledikten sonra en üste de hazırladığınız diğer karışımı ekleyin ve servis edin.
Sık tercih edilen bu sos çeşidi yaz mevsiminde de ferahlatıcı etkisi nedeniyle rahatlıkla kullanılabilir. Nanenin ferahlatan etkisini net bir şekilde hissedeceğiniz sosu şu aşamalarla hazırlayabilirsiniz:
1 su bardağı yoğurdu bir kaseye alın ve arzunuza göre içerisine 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyin.
Tavaya az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı koyarak üzerine 1 tatlı kaşığı nane koyun.
Yağı ısıtın ve yakmadan önce mutlaka ocaktan alın.
Mantının üzerine önce yoğurdu gezdirin ve sonrasında da üzerine naneli yağı dökün.