Mantı, Türk mutfağının en sevilen yemek çeşitlerinden biridir ve doyurucu, besleyici olması da en az lezzeti kadar önem taşır. Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan mantı, el açması hamur ve iç harç kullanılarak hazırlanır. Hamurun küçük parçalar halinde kesilmesi, içerisinde harç konulması, hamurun kapatılması gibi uzun uğraş gerektiren bu eşsiz yemek çeşidinin ne gibi faydalarının olduğunu biliyor musunuz? Mantı, sadece damaklarda bir lezzet şöleni yaratmakla kalmıyor. Aynı zamanda aşağıda sıraladığımız faydalardan da istifade etmeyi sağlıyor. 

  • Zengin Bir Protein Kaynağıdır

Mantı sadece karbonhidrat içermez. İç harcında kullanılan malzemeler nedeniyle tam bir protein deposudur. Protein ise vücudun kas dokusunun korunmasında, hücre onarımında ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesinde oldukça önemlidir. Bir porsiyon mantı tükettiğinizde günlük protein ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılayabilirsiniz. Bu nedenle spor yapanlar ve gelişim çağında olan çocuklar için de mantının ideal yemek çeşitlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. 

  • Enerji Verir ve Uzun Süre Tok Tutar

Un kullanılarak hazırlanan bir yemek olması, mantının karbonhidrat içermesini de sağlar. Bu yönüyle enerji veren bir yemek çeşididir ve uzun süre tok tutuyor olması da önem taşır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan mantı, uzun süren yolculuklardan önce de tüketilebilir. Uzun süre tok tutması, ramazan ayında da mantının sıklıkla tüketilmesini beraberinde getirir. 

  • Yoğurtla Birlikte Tüketildiğinde Bağırsak Sağlığını Destekler

Pek çok yörede mantı yoğurt ile beraber tüketilir. Bu özelliği ise mantının bağırsak florasını desteklemesini sağlar. Yoğurt yüksek düzeyde probiyotik bakteri içerir. Bu da vücudun sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Yoğurtlu mantı tüketmek yoğurdun içerdiği kalsiyum ve B vitamini gibi içeriklerden de faydalanmayı sağlar. Hem metabolizma hem de vücudun kemik sağlığı desteklenir. 

  • Vitamin ve Mineral Açısından Zengindir

Mantının çok sayıda baharat çeşidi içeriyor olması da önemlidir. Kimi zaman sebze çeşitleri de mantının iç harcının hazırlanmasında kullanılır. Bu yönüyle mantı, vitamin ve mineral bakımından zengin bir yemek çeşididir. Özellikle nane, pul biber ve karabiber, antioksidan yönü olan baharatlardır. Vücudun toksinlerden arınmasını destekler ve aynı zamanda serbest radikallerin vücutta yaratabildiği hasarı da minimum seviyeye çeker. Ayrıca B12 vitamini içeriyor olması da mantının faydaları arasındadır. Beyin sağlığı açısından da önem taşıyan B12 vitamini vücudun metabolik fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Demir ve çinko gibi mineraller içerdiğini eklemek gerekir. Vücudun sadece vitamin değil mineral ihtiyacını karşılamak için de düzenli olarak mantı tüketebilirsiniz. 

Mantı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mantının faydaları hakkında bilgi sahibi olanlar bu benzersiz lezzeti sofrasından eksik etmiyor. Ancak mantı tüketirken bazı unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Öncelikle mutlaka porsiyon kontrolü yapılmalıdır. İçerisinde hamur olması nedeniyle aşırı miktarda ya da aşırı sıklıkla tüketilmesi kilo almaya yol açabilir. Kalori düzeyi yüksek olan yemek çeşitlerinden biridir ve bu nedenle porsiyon kontrolü yapılması, kilo almak istemeyenler için önemli bir unsurdur. 

Mantı çeşitlerinin üzerine döktüğünüz sosları da dikkatli bir şekilde seçmelisiniz. Yoğun oranda tereyağı ya da baharat içeren soslarla birlikte tüketmeniz durumunda da mantının kalori oranı yükselebilir. Aşırı baharat ise mide sorunları yaşamanıza neden olabiliyor. Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurarak hem porsiyon hem de üzerine eklenen soslar açısından bir denge gözetmenizde fayda olacaktır. 

Tamamen doğal ve taze malzemeler ile hazırlanan mantı çeşitlerine ulaşmanın kolay yolu Mantıname’dir. Birbirinden leziz mantı çeşitleri geleneksel tarifler hiç değiştirilmeden hazırlanıyor ve hijyenik bir ortamda hazırlanarak paketleniyor.