Hem göze hem de damaklara hitap eden, eşsiz lezzetiyle tadına bakanları kendine hayran bırakan bohça mantısını siz de evde hazırlayabilirsiniz. Adını hamurunun kapatılmasında kullanılan şekilden yani bohça şeklinden alan bu mantı nefis bir iç harca sahip olmasıyla da beğeni topluyor. Elbette mantı çeşitlerini hazırlamak zahmetlidir ancak bu zahmete ve ayıracağınız zaman değer bir lezzet olduğunu da eklemek gerekir. Peki, bohça mantısı tamamen geleneksel tarifle nasıl hazırlanır? Hangi malzemeler kullanılmalı? İşte yanıtlar… 

Bohça Mantısı İçin Malzemeler

  • Hamuru İçin

- 2 su bardağı un

- 1 adet yumurta

- Yarım çay bardağı su 

- 1 tatlı kaşığı tuz

  • İç Harcı İçin

- 300 gram dana kıyma 

- 1 adet soğan 

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- 1 tatlı kaşığı pul biber 

- 1 tatlı kaşığı kekik 

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ 

  • Sos İçin

- 3 yemek kaşığı tereyağı

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- 1 tatlı kaşığı toz kekik

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 diş sarımsak 

- Yoğurt 

Bohça Mantısı Yapılışı 

  1. Hamurun Hazırlanması

Bir kap içerisine unu koyduktan sonra orta kısmını eliniz ile açık ve yumurtayı bu alana kırın. Sonrasında tuzu ilave edin ve azar azar su ekleyerek hamuru hazırlamaya başlayın. Hamurun iyi yoğrulması, leziz bir mantı hamuru elde etmenin püf noktasıdır. Bu nedenle hamurun iyice yoğrulmasını sağlamanız gerekir. Bohça mantısı hamurunun ele yapışmaması gerekir. Ancak sert bir hamur elde ederseniz haşlanması sorunlu olabilir ve iç kısımlar çiğ kalabilir. Bu nedenle ideal yumuşaklık seviyesini yakalamanız önemlidir. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini temiz ve nemli bir bezle örterek yarım saat kadar bir süre dinlendirin. 

  1. İç Harcın Hazırlanması

Bir kap içerisine kıymayı koyarak üzerine rendelenmiş soğanı ekleyin. Dilerseniz soğanı sıvı yağda hafifçe kavurduktan sonra da ekleyebilirsiniz. Ardından tuz ve baharatları da ekleyin ve harcı iyice karıştırın. Hafif oranda yoğurmanız, karışımın daha iyi özleşmesini sağlayacaktır. Harç içerisine arzunuza göre maydanoz ya da dere otu gibi yeşillikler de ekleyebilirsiniz. 

  1. Bohça Mantısının Şekil Verilmesi

Hamuru ince bir formda açın, bu mantı çeşidinde hamurun inceliği önemlidir. Ancak hamur mantılar haşlanırken kolayca dağılacak kadar da ince olmamalıdır. Geniş bir yufka görünümünde olacak şekilde hamuru açtıktan sonra kareler halinde kesin. İçerisine bir tatlı kaşığı kadar harç koyun ve bu mantıda harcın zengin olması, bol olması önemlidir. Ardından her bir karenin bohça görünümü alacak şekilde sıkıca kapatılması gerekiyor. Bunun için de hamurun dört köşesini yukarı doğru kaldırın ve bir notada buluşturun. Bu sayede bohçe görüntüsünü kolayca kazanacaktır. 

  1. Bohça Mantısının Haşlanması

Bir tencereye su koyarak kaynatın ve kaynadıktan sonra içerisine bir miktar tuz ekleyin, sonrasında mantıları dikkatlice tencereye koyarak haşlayın. Mantılar tamamen haşlandığında suyun yüzeyine çıkacaktır. Bu sırada birbirlerine yapışmaması önemlidir. Haşlanma süresi hamurun kalınlığına göre değişmekle birlikte 5-7 dakika arasıdır. Tüm mantıları haşlandıktan sonra kevgir ile sudan çıkarın ve tabağa alın. 

  1. Sosun Hazırlanması

Tavada tereyağını eritin ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Sosu sadece tereyağıyla da yapabilirsiniz. Tereyağı eridikten sonra içine pul biber, kekik gibi malzemeleri ekleyin. Tereyağının yanmasına yakın ocaktan alın ve mantının üzerine yoğurt ekledikten sonra en üst kısma da sosu dökün. İsteğe göre yoğurt üzerine rendelenmiş sarımsak da eklenebilir. Eğer bu zahmete girmek istemiyorsanız en taze malzemelerle hazırlanan bohça mantısı için Mantıname ürünlerini tercih edebilirsiniz.