Mantı hazırlamak bir hayli zaman ve emek gerektirdiği için çok sayıda kişinin tercihi dondurulmuş mantı kullanmak oluyor. Zamandan tasarruf sağlayan dondurulmuş mantı, sofralara dilediğiniz her an mantı lezzetini kazandırmanız için eşsiz bir seçim olacaktır. Fakat dondurulmuş mantının pişme süresi ya da pişme yönteminde küçük değişiklikler olabilir. Taze mantı pişirirken dikkat etmeniz gerekenler ile dondurulmuş mantı pişirirken dikkat etmeniz gerekenler farklıdır.
Dondurulmuş mantı genellikle 8 ila 12 dakika arasında pişer fakat bu süre mantının çeşidine, boyutuna ve hamurun kalınlığına göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte mantının iç harcının yoğunluğu da dondurulmuş mantı pişme süresini etkiler. Eğer kullandığınız mantı küçük ve ince hamurlu ise 8 ya da 9 dakika boyunca hatırlamanız pişmesi için yeterli olur. Büyük ebatlı ve kalın hamurlu mantı çeşitlerinin ise 12 dakika kadar pişirilmesine ihtiyaç duyulur. Bu arada su yeterince kaynamadan mantıyı suya atmanız durumunda pişme süresinin uzayacağını da hesap etmelisiniz.
Evet, dondurulmuş mantıyı çözülmeden pişirmeniz gerekir. Eğer mantıyı önceden oda ısısında bekleterek çözülürseniz hamur nemlenir. Bu durumda mantı açılabilir ve iç harcı dağılabilir. Aynı zamanda mantıyı çözülmesi için bekletirseniz birbirlerine yapışma olasılıkları son derece yüksek olacaktır. Kenarların açılması durumunda haşlama sırasında içerde dağılır ve suya karışır. Bu durumda mantı formunu kaybeder ve ortaya nahoş bir görüntü çıkar. Bunu önlemek için mantıyı donmuş haliyle kaynar suya bırakmanız gerekir.
Evet, dondurulmuş mantı pişirirken hem suyun sıcaklığına hem de doğru tencereyi seçmeye dikkat etmelisiniz. Öncelikle tencerede bol miktarda su bulunması gerekiyor ve bu nedenle büyük bir tencere tercihinde bulunmanız önemlidir. Küçük bir tencerede dondurulmuş mantı pişirmeye çalışırsanız mantıların birbirine yapışma olasılığı yüksek olacaktır. Tencerenin hem geniş hem de derin olması dondurulmuş mantının pişme kalitesine olumlu yansır. Bir paket dondurulmuş mantı için yaklaşık 2 buçuk litre su kullanmanız gerekiyor. Su tamamen kaynadıktan sonra içerisine tuz eklemeli ve ardından kontrollü bir biçimde mantıları suya bırakmalısınız.
Mantıları kaynayan suya ekledikten sonra 12 dakika yavaş bir şekilde karıştırın. Bu işlem mantıların tabana yapışmasını önleyecektir. Ardından sürekli olarak karıştırmanıza gerek kalmaz ancak arada bir karıştırma yaparak mantıların tamamının homojen bir şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz. Burada kritik olan unsur mantıyı karıştırırken yavaş olmanız gerektiğidir. Eğer hızlı bir şekilde karıştırma yaparsanız mantılar parçalanabilir.
Mantının piştiğini anlamak için yalnızca suyun yüzeyine çıkmasını beklemek yeterli değildir. Bir başka deyişle mantığının suyun yüzeyine çıkması piştiği anlamına gelmez. Mantı pişmeye başladığında zaten su yüzeyine çıkar, burada önemli olan iç harcının da pişmesidir. Mantının iç harcının da tamamen pişirilmesi için bir süre daha beklemeniz gerekir. Pişme süresi tamamlandığında tencereden bir adet mantı çıkarın ve kontrol edin. Hem hamuru hem de iç harcı pişmiş ise mantıları sudan çıkarabilirsiniz.
Süzgeç yardımı ile mantıları sudan çıkarın ve fazla suyun süzülmesini sağlayın. Sudan çıkarılan mantıların birkaç dakika dinlendirilmesi hamurun kendini toplamasını sağlar. Bu nedenle hemen servis tabağına almak yerine birkaç dakika beklemenizde fayda olacaktır. Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de yüksek ateşte pişirme yapmamaktır. Çünkü yüksek ateş tercih edildiğinde mantının dış kısmı hızlıca pişer ancak içi çiğ kalır. Son olarak tencerenin kapağını kapatmanız durumunda su taşabilir, mantılar tencere kapağı açık şekilde haşlanmalıdır.