Mantı her ne kadar çok sevilerek tüketilen bir Türk yemeği olsa da hazırlanması da bir o kadar zahmetlidir. Ayrıca mantı yapmak için bir hayli zaman ayırmak da gerekir. Günümüzde çok sayıda kişi mantı hazırlığına zaman ayıramadığı için bu lezzetten mahrum kalıyor. Oysa bunun yerine hazır mantı satın alarak sofranıza mantının eşsiz lezzetini kazandırabilirsiniz. Dondurulmuş mantı seçeneğini değerlendirebilir ve canınızın istediği her an mantı tüketebilirsiniz. 

Son derece pratik bir seçenek olan dondurulmuş mantı, kısa sürede tüketime hazır hale getirilebiliyor. Haliyle sıklıkla misafir ağırlayanlar için de kurtarıcı bir yemek seçeneği olabiliyor. Yemek hazırlamaya zaman bulamadığınız her an dondurulmuş mantı ile leziz bir sofra hazırlayabilirsiniz. Dondurulmuş mantı hazırlamak için mutfakta çok deneyimli olmanız gerekmez. Sizlere aktaracağımız bilgiler ile kolaylıkla mantı servisi yapabilirsiniz. 

Dondurulmuş Mantı Pişirmeye Hazırlık

Öncelikle dondurulmuş mantıyı önce çözdürüp sonra pişirmeniz doğru bir yöntem değildir. Çünkü çözülmesi sırasında mantı hamuru birbirine yapışabilir ve bu da istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle dondurulmuş mantıyı çözdürmeden hemen pişirme aşamasına geçmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle mantının kıvamı bozulmaz ve hamurunun da yapışması riski ortadan kalkmış olur. 

Klasik Haşlama Yöntemi

Dondurucudan çıkardığınız mantıyı hemen kaynar suya atarak haşlayabilirsiniz. Ancak geniş bir tencere kullanmaya da özen göstermenizi öneririz. Aşağıdaki adımları izleyerek klasik haşlama yöntemini uygulayabilirsiniz. 

  1. Bol su kaynatın

Geniş bir tencere içerisine bol miktarda su ekleyin. Bir paket dondurulmuş mantı için yaklaşık 3 litre su kullanmanızı öneririz. Suyu kaynatın. 

  1. Tuz ilave edin

Su kaynadıktan sonra içerisine bir miktar tuz ilave edin. Tuz, mantının lezzetinin çok daha fazla ortaya çıkmasını sağlayacaktır. 

  1. Mantıları ekleyin

Mantıları çözdürmeden kaynayan suya ekleyin. 

  1. Ara sıra karıştırın

Mantı haşlandıkça yumuşar ve birbirlerine yapışmaması için ara ara karıştırın. 

  1. Pişme süresi

Yaklaşık olarak 10 – 12 dakika içerisinde dondurulmuş mantılar pişecektir. Mantılar haşlandıklarında suyun yüzeyine çıkarlar. 

  1. Süzme işlemi

Tamamen haşladığınız mantıları süzgeç yardımı ile suyunu iyice süzdürdükten sonra servis tabağına alabilirsiniz. Üzerine yoğurt ve salça sosu ilave ederek servis edebilirsiniz. 

Tavada Kavurma Yöntemi

Mantıları tavada kavurma yöntemi ile de hazırlayabilirsiniz. Haşlama yönteminde yumuşak bir mantı kıvamı elde edersiniz. Tavada kavurma yönteminde ise dışı çıtır olacaktır. Tavada kavurma yöntemini tercih edenler geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar tereyağı ve 2 yemek kaşığı kadar da sıvı yağ eklemelidir. Yağ iyice kızdıktan sonra mantıları doğrudan yani çözdürmeden tavaya koyun. Mantılar kavrulduğunda altın sarısı renk alırlar. Tüm bölümlerini kavurduktan sonra üzerine yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin ve tavanın kapağını kapatın. Bu sayede mantıların içinin de tamamen pişmesini sağlamış olacaksınız. Ardından mantıları servis tabağına alarak üzerine yoğurt ve salçalı sos ekleyebilirsiniz. 

Fırında Pişirme Yöntemi

Dondurulmuş mantı fırında da pişirilebilir ve son derece leziz bir tat kazanır. Özellikle üzeri kızarmış mantı sevenler için fırında pişirme yönteminin de gayet ideal olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayarak iyice ısınmasını bekleyin. Sonrasında fırın tepsisine dizdiğiniz mantıların üzerine tavada erittiğiniz tereyağını dökün. Mantıları fırına sürün ve üzerlerinin kızarmasını bekleyin. Sonrasında tepsiye su ilave ederek yeniden fırında pişirin. Bu süre yaklaşık olarak 20 dakika dolaylarındadır. Su eklediğinizde mantıların iç kısmının da tamamen pişmesini sağlamış olacaksınız. Fırında pişen mantılar son derece leziz olur ve üzeri yoğurt sosu ile kaplanarak servis edilebilir. Elbette salçalı sos da kullanabilirsiniz. 

Dondurulmuş Mantı Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dondurulmuş mantı hazırlarken birkaç unsura dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Son derece lezzetli ve yeni hazırlanmış bir mantı tadı yakalamanız için nelere dikkat etmeniz gerektiğini hemen sizlere aktarıyoruz. 

  • Mantıyı çözdürmeden pişirin çünkü çözdürmeniz durumunda mantı sulanabilir, hamurlar ve dolayısıyla mantı taneleri birbirine yapışabilir. 

  • Eğer çok miktarda mantı pişirecekseniz tencereye tek seferde tüm mantıları eklemeyin, porsiyonlara bölerek pişirin. Bu sayede haşlanırken birbirlerine yapışmalarını ve dağılmalarını engellemiş olacaksınız. 

  • Pişme süresini uzatmamaya özen gösterin, uzun süre pişirmek mantıların dağılmasına neden olur ve bu durum fırında ya da tavada pişirme yöntemlerinde de geçerlidir. 

  • Mantıyı haşladığınız suyu dökmek yerine çorba yapımında kullanabilirsiniz.