Türk mutfağının en özel yemek çeşitlerinden biri mantıdır. Ülkemizde mantı dendiğinde ilk akla gelen çeşit ise Kayseri mantısı oluyor. Tarifi kuşaktan kuşağa aktarılan ve günümüze kadar gelmeyi başaran Kayseri mantısı en özel yemeklerden biri olarak misafirlere de gururla sunulan yemeklerden biridir. Kendine has bir lezzeti olan mantının incecik bir hamurla hazırlanması ve küçük bohça formundaki görüntüsü ise karakteristik özellikleri arasında yer alır.
Kayseri mantısı, kökeni tahmin edilenden de eskiye dayanan bir lezzettir. Anadolu mutfağının zenginliğini ve cömertliğini yansıtan bu mantının geçmişi incelendiğinde kökenlerinin Orta Asya Türk kültürüne kadar uzandığı anlaşılıyor. O dönemde Türk boylarının Orta Asya’da hazırladığı bu yemeğe “mantu” adı verildiği biliniyor. Mantu, zamanla mantı olarak adlandırılmaya başlandı ve günümüzde de halen bu isimle bilinir.
İçerisinde hamur olması nedeniyle göçebe yaşam şekline uygun bir yemek olması, mantının kısa zamanda Anadolu’ya da taşınmasını beraberinde getirdi. Ayrıca uzun süre taze olarak saklanabiliyor olması ve iç harcında besleyici malzemelerin olması da bu yemeğin sevilerek tüketilmesini sağladı. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ise mantı çeşitleri neredeyse her hafta birkaç kez tüketilen bir yemek çeşidi olmuştu.
Elbette Kayseri kentinin Anadolu’da bulunan ticaret yollarının keşişim noktasında bulunması da mantının ününün kısa zamanda kent sınırlarını aşmasını sağlayan unsurlardan biridir. O dönemde şehirdeki kadın ustaların el becerileri sayesinde mantı taze olarak hazırlanır ve tüccarlara sunulurdu. Bir kaşık içerisine kırk adet mantı tanesinin sığdığı söylemi ile ünlü olan Kayseri mantısının günümüzdeki formundan daha küçük ebatlarda hazırlandığı da bilinir. Günümüzde ise bir miktar daha büyük ebatlarda kesilen Kayseri mantısı, Türk yemek kültürünün en leziz örneklerinden biri olarak gelecek nesillere de aktarılıyor.
Mantı, Kayseri’de sadece bir yemek çeşidi anlamını taşımaz, aynı zamanda kültürel bir değer de taşıdığını belirtmek gerekir. Çok eski dönemlerden bu yana mantı Kayseri’de en özel günlerin de gururla sunulan yemeği olmaya devam ediyor. Düğünler, bayramlar, misafir ağırlama günleri ve kalabalık aile buluşmalarında mantı hazırlamak artık bir gelenek haline geldi de diyebiliriz.
Kayseri’de mantı hamurunun ince şekilde açılması ise olmazsa olmazlardan biridir. Maharetin göstergelerinden biri olarak değerlendirilen incecik mantı hamuru kadar iç harcın lezzetli olmasına da dikkat edilir. Eski dönemlerde kız isteme merasimlerinde kızlara mantı yaptırılır ve hamurun inceliğine, iç harcın lezzetine göre kızların hünerli olup olmadığına bakılırdı. Kısacası mantı bir beceri ve hüner göstergesiydi. Sadece bu unsur dahi mantının Kayseri ve Türk kültüründe bir değer haline geldiğinin göstergelerinden biridir.
Kayseri mantısı yapmak kolay değildir, hem sabır, hem titizlik hem de el becerisi ister. Hamurun sadece ince olması yeterli değildir aynı zamanda ideal yumuşaklıkta olması da beklenir. Mantının kare şeklinde, düzgün bir biçimde kesilmesinin ardından içerisine iç harç konur. İç harç ise kıyma, soğan ve baharat gibi çeşitli malzemelerden hazırlanır.
Bu arada Kayseri mantısının küçük parçalar halinde hazırlanıyor olması sadece lezzetli görünmesini sağlama amacını taşımaz. Aynı zamanda tek bir lokmada dahi lezzetin yoğun bir şekilde hissedilmesi ve mantının kısa zamanda pişmesinin sağlanması amacını da taşır. Kaynar suda çok kısa bir sürede haşlanıyor olması da Kayseri mantısının özelliklerinden biridir. Eğer siz de sofranızı bu eşsiz lezzet ile buluşturmak isterseniz mantı siparişi verebilirsiniz. Mantıname olarak sizlere sunduğumuz mantı çeşitleri arasında geleneksel tarifi hiç bozulmadan uygulanan Kayseri mantısı da bulunuyor.