Hazır mantı çeşitleri ile mutfakta harikalar yaratabileceğinizi biliyor musunuz? Mantı dendiğinde akla genellikle haşlanarak hazırlanması tekniği gelir. Oysa mantıyı kızartarak da gayet çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz. Çıtır çıtır kızarmış mantı ile mantı lezzetini sofralarınıza çok daha farklı formlarda kazandırabilirsiniz. Üstelik kızarmış mantı hazırlamak sanıldığı kadar zor değil ve hüner istemiyor. Sadece doğru yöntemleri uygulayarak kızarmış mantının en leziz formunu hazırlamanız mümkündür. Peki, kızarmış mantı nasıl yapılır? İşte yanıtı…
Öncelikle bu benzersiz lezzeti hazırlamak için malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Sizler için aktaracağımız kızarmış mantı tarifinde hazır mantı kullanabilir ve hazır mantı çeşitlerini de Mantıname satış adreslerinden temin edebilirsiniz. Aşağıda sıraladığımız malzeme oranları 3 ya da 4 kişilik mantı porsiyonları hazırlamanız için yeterlidir.
1 paket pişirmeye hazır mantı (Mantıname’den temin edin)
Kızartmak için sıvı yağ (Ayçiçek yağı tercih etmenizi öneririz)
Servis için yoğurt
Sarımsak (İsteğe bağlıdır, sarımsaksız olarak da servis edebilirsiniz)
Tereyağı
Pul biber ya da toz kırmızı biber
Malzemeleriniz hazır ise kızartma aşamasına geçebilirsiniz. Eğer hazır mantıyı buzdolabında saklıyorsanız kızartmadan 15 dakika önce buzdolabından çıkarmalı ve oda ısısına gelmelerini sağlamalısınız. Oda ısısında olması, mantıların çok daha homojen bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda mantıların kızarması sırasında yağ sıçramalarını da önler. Elbette mantıların birbirine yapışmamış olması gerektiğini de hatırlatalım.
Derin bir tava içerisine yağı ekleyin ve yağ iyice kızana kadar bekleyin. Yağın yeteri oranda kızmamış olması durumunda mantılar çok fazla yağ çeker ve bu da istenen bir durum değildir. Bu nedenle yağın yeteri kadar kızgın olması önemli püf noktalarından biridir. Yağ kızdıktan sonra mantıları aynı anda tavaya atarsanız yağ ısısı bir anda düşer. Dolayısıyla bu yöntem yerine mantıları azar azar yağa koyun ve yağ ısısının düşmesini önleyin.
En çok merak edilen hususlardan biri mantının ne kadar kızarması gerektiğidir. Bunu anlamanın püf noktası ise altın rengini kazanmalarıdır. Eğer mantılar altın sarısı renk aldıysa tavadan çıkarabilirsiniz. Kahverengiye dönmeleri çok fazla kızardıkları anlamına gelir ve bu da mantıların aşırı sertleşmesine yol açabilir. Sarıya döndüklerinde artık yağdan almanız gerekir. Geniş bir tabağa kağıt havlu serip yağdan çıkardığınız mantıları buraya koyabilirsiniz. Böylelikle fazla yağın kağıt havlu tarafından emilmesini sağlamış olursunuz.
Kızarttığınız mantıları artık servise hazırlayabilirsiniz ve önerimiz de yoğurt ve sosla birlikte sunmanızdır. Yoğurdu isteğinize göre sarımsaklı ya da sarımsaksız, sade olarak hazırlayabilirsiniz. Mantının üzerine yoğurdu ekledikten sonra ayrı bir tavada tereyağını eritin. Tereyağına pul biberi ekleyin ve bu sosu da yoğurdun üzerine gezdirin. Artık mantı servise hazır! Bu arada arzuya göre tereyağı ve pul biber ile hazırlanan sos yerine acılı sos çeşitlerini de kullanabilirsiniz. Tereyağında hafif oranda kuru nane kızartarak da yoğurt üzerine dökebilir ve daha farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
Lezzetiyle tadına bakanları kendine hayran bırakan kızarmış mantı hazırlamak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var. Hemen bu püf noktalarını da sizlere aktarıyoruz.
Mantıları çok yüksek ateşte kızartmayın. Çünkü çok yüksek ısıda kızarmaları durumunda dış kısımları kısa zamanda altın sarısı rengini alır ancak iç kısımları çiğ kalabilir.
Yağ yeterince kızgın değilse, mantılar yağı çekeceği için ağırlaşır. Yağdan çıkardığınızda ise lezzeti aşırı yağ çekmesi nedeniyle bozulabilir.
Eğer mantılar yeterli oranda kızarmadan yağdan çıkardıysanız tekrar yağa atmayın. Fırında 3-4 dakika kızartabilir ve istenen çıtırlığı elde etmesini sağlayabilirsiniz.