Türk mutfağı dendiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri mantıdır. Mantının en leziz ve en modern formlarından biri de küçük üçgen mantı çeşididir. Hem göze hem de damaklara hitap eden küçük üçgen mantı, besleyici ve doyurucu bir lezzet olmasıyla da beğeni toplamaya devam ediyor. Adını üçgen şeklinde katlanmasından alan bu benzersiz mantı çeşidini siz de yapabilir ve sofralarınızın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.
Misafirlerinize de güvenle ikram edebileceğiniz küçük üçgen mantı, hazırlanması epey emek ve zaman isteyen bir yemektir. Ancak ilk kaşıkta bile “bu emeğe değer” dedirten bir lezzet olduğunun da altını çizelim. Eğer hazırsanız malzeme listesi ve küçük üçgen mantı yapılışı bilgilerini hemen sizlere aktaralım.
Hamuru İçin:
-2,5 - 3 su bardağı kadar un
-1 yumurta
-Tuz
-Yeterince su
İç Harcı İçin:
-200 gram kıyma
-Yarım rendelenmiş soğan
-Tuz
-Karabiber
Sos İçin:
-Sarımsaklı ya da sade yoğurt
-Tereyağı
-Nane
-Kırmızı toz biber
Hamurun Hazırlanması
İlk olarak mantının hamurunu hazırlamaya başlayın çünkü hamurun bir süre dinlenmesi gerekecek. Bu zaman diliminde iç harcın hazırlanmasına geçebilirsiniz. Hamur için geniş bir kaba unu koyarak ortasını açın ve bu kısma yumurtayı kırın. Tuz da ekleyerek su ilave edin. Hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu kontrollü bir şekilde eklemenizde fayda olacaktır çünkü hamurun ideal kıvamda olması büyük bir önem taşır. Ele yapışmayacak ancak çok sert de olmayacak bir kıvam yakalamanız gerekiyor. Bu kıvamı elde ettikten sonra hamuru dinlenmeye bırakın. Ancak kurumaması için de üzerini nemli bir bezle örtün. Hamurun 30 dakika kadar dinlenmesi yeterli olacaktır.
İç Harcın Hazırlanması
İç harç için de kıymaya rendelediğiniz soğanı ve karabiberi ekleyin. Tuz da ilave ederek yoğurun. Yoğurma işlemi malzemelerin homojen şekilde karışmasını ve lezzetlerinin birbirine geçmesini sağlar. Bu sırada harç biraz sulanabilir, suyu mutlaka azaltın, harcın çok sulu olmaması gereklidir.
Mantı Hamurunun Açılması ve Şekil Verilmesi
Dinlenmiş olan hamurunuzu artık açmaya başlayabilirsiniz. İnce bir yufka şeklinde hamuru açmanız çok önemlidir çünkü bu aşamada hamurun kalınlığının doğru biçimde belirlenmesi önem taşır. Hamuru ince bir yufka kalınlığında açarak kareler halinde kesin. Her bir kareye iç harcından ideal miktarda koyun. Ardından üçgen olacak şekilde katlayın ve sıkıca kapatın. Bu aşamada mantının sıkı kapatılmasına dikkat etmelisiniz. Haşlanırken iç harcın taşmaması ve mantının içinde kalması için bu unsurun gözetilmesi önem taşır.
Mantının Haşlanması
Mantının haşlanması için bir tencereye su koyarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra içerisine az miktarda tuz ekleyin ve sonrasında dikkatlice mantıları tencereye koyun. İlk etapta mantı tencerenin dibine çöker ancak haşlandığında yüzeye çıkacaktır. 7 ya da 8 dakika boyunca haşladıktan sonra süzgeç yardımı ile mantıları çıkarın ve suyunu süzerek seriş yapacağınız tabağa alın.
Sosun Hazırlanması
Tavada tereyağını eritin ve tabağa alarak üzerine yoğurt eklediğiniz mantının üzerine dökün. Artık mantınız servise hazır, afiyet olsun.
Görüntüsüyle de iştahları kabartan küçük üçgen mantı için bu kadar uğraşmak istemiyorsanız çözüm Mantıname’de! Hemen Mantıname ürün çeşitlerinden küçük üçgen mantıyı seçebilir ve kolayca servise hazır hale getirebilirsiniz. En taze malzemeler ve geleneksel yöntemler ile hazırlanan küçük üçgen mantı kısa zamanda haşlanıyor. Üzerine sos ekleyerek kolayca servis edebilir, bu eşsiz lezzet ile hem kendinizi hem de ailenizi şımartabilirsiniz. Geleneksel Türk mantısı çeşitleri için en doğru adres: Mantıname!