Mantı, tek başına sofraları bir ziyafet sofrasına dönüştürebilir. İnce bir hamur içerisinde kıymalı sos konarak hazırlanan mantı çeşitleri ile hem kendinizi hem de misafirlerinizi şımartabilirsiniz. Elbette mantı tek başına da tüketilebilir ancak yanına ekleyebileceğiniz farklı lezzetler de olduğunu unutmayın. Eğer sofranızın daha zengin görünmesini istiyorsanız sizler için hazırladığımız listeye şimdi göz atın. Bu listede yer alan lezzetlerin tamamı mantı ile birlikte tüketmeye uygundur.
Tüm Türkiye’de mantı ile beraber en sık tüketilen lezzetlerin başında çoban salata gelir. Mantının ağırlığını dengelemeyi sağlaması ve aynı zamanda fresh bir lezzet olması, çoban salatanın sıklıkla tüketilmesini sağlıyor. Çoban salata içerisinde domates, salatalık, biber, soğan ve maydanoz olmalıdır. Ancak salatayı çok ekşi yapmamaya da özen gösterin. Bu salata mantının tadını hafifletirken damakta taze bir his de bırakır. Rengarenk görünümü ise iştahları kabartır.
Mantı ile birlikte sıklıkla tüketilen lezzetlerden bir diğeri de turşudur. Salatalık ve biber turşusu en çok tercih edilenlerin başında gelir. Ancak arzuya göre lahana ya da domates turşusu da tercih edilebilir. Turşu çeşitleri, iştah açma özelliğine sahiptir. Ekşi ve tuzlu dengesini sağlar ve bu yönüyle mantının yanına çok yakışır.
Mantı, yoğurt ile beraber tüketilir ve bu nedenle mantının yanına yoğurtlu meze çeşitleri de çok yakışır. Özellikle haydari, cacık veya köz patlıcanlı yoğurt gibi meze çeşitleri ile sofranızı daha zengin gösterebilirsiniz. Yoğurt da fresh bir tada sahip olduğundan yoğurtlu meze çeşitlerinin mantıyla rahatlıkla tüketilmesi de mümkündür. En azından mantıyla beraber cacık servisi yapabilirsiniz.
Acılı ezme ya da bazı yörelerdeki adıyla ezme salata da mantıyla beraber şahane bir uyum yakalar. Özellikle acı tüketmeyi sevenler için en ideal ikili olduğunu söyleyebiliriz. Mantının yanında damakları canlandıran bu lezzeti siz de tercih edebilirsiniz.
Eğer daha farklı bir alternatif ile mantı lezzetini buluşturmak isterseniz tercihinizi zeytinyağlı yaprak sarma yönünde kullanın! Mantıyla beraber sıklıkla tüketilen bu lezzet kalabalık ailelerin ve misafir ağırlayanların da ortak tercihi oluyor. Yaprak sarma da yoğurtla beraber tüketilebilir ve bu nedenle mantıyla aynı sofrada yer almasında bir sakınca olmaz.
Mantı servisinden önce sıcak başlangıç yapmak isteyenlere önerimiz mercimek çorbası olacak. Hem hafif ve doyurucu hem de besleyici bir çorba olan mercimek çorbası, mantı öncesinde rahatlıkla tüketilebilir. Bu iki yemeğin lezzetinin birbirleriyle de uyumlu olduğunu eklemek gerekir.
Mantıyla daha hafif lezzetler tüketmek isterseniz sebzeleri közleyin ve servis yapın. Közlenmiş sebze çeşitleri ile mantı çeşitlerinin eşsiz bir uyum yakaladığını bilmeyenler için belirtelim. Özellikle patlıcan, kabak, biber ve domates gibi sebzeler en çok tercih edilenlerdir. Dilerseniz közlediğiniz sebzeleri zeytinyağı ve sarımsak ile tatlandırabilirsiniz.
Mantı ile daha doyurucu bir lezzet sunmak isteyenlere önerimiz ise fırında patates dilimleri hazırlamak olacak. Baharatlar ile zenginleştirilen fırında patates dilimleri, çocuklu ailelerin sık tercih ettiği yemeklerden biridir.
Mantıyla kuru nane eklenen ayran çeşitlerinin restoranlarda da birlikte sunulduğunu belirtelim. Çünkü mantının yanında en sık tüketilen içeceklerin başında ayran gelir. Nane ise ayrana daha ferah bir aroma kazandırır.
Mantının yanında tatlı sunumu da yapabilirsiniz. Eğer mantı sonrası tatlı servisi yapmayı planlıyorsanız önerimiz sütlaç olacak. Hafif bir tatlı olması nedeniyle mantı sonrasında sıklıkla tüketilir.