Türk mutfağının en sevilen ve en doyurucu yemeklerinden biri olan mantı, mutfağınızdan eksik etmemenizi önerdiğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Özellikle Kayseri mantısı, ünü ülke sınırlarını aşan bir lezzettir. Bohça mantısı da yediden yetmişe herkesin severek tükettiği mantı çeşitleri arasındadır. Mantı çeşitlerini doğru eşlikçiler ile servis ettiğinizde sofranızda tam bir lezzet şöleninin yaşanmasını sağlayabilirsiniz.
Bu noktada mantının yanına ne gider sorusu akıllara geliyor. Mantı ile her eşlikçinin uyum sağladığından söz edemeyiz. Bu nedenle mantının yanında ne servis edilir sorusunun yanıtlarına dair fikir sahibi olmanız önemlidir. Çünkü mantı yoğun hamur ve iç harç lezzetine sahiptir. Dolayısıyla yanında servis edeceğiniz eşlikçilerin ferahlatıcı ya da tamamlayıcı olması önem taşır.
En çok merak edilen soruların başında mantı ve çorba ikilisi geliyor. Mantının yanında ya da mantıdan önce çorba servis edilir mi sorusuna “evet” yanıtını verebiliriz. Elbette bu bir zorunluluk değildir ancak dilerseniz mantıdan önce çorba servisi yapabilirsiniz. Çünkü mantı, ana yemek kategorisinde değerlendirilen bir lezzettir. Hafif bir çorba türü ile başlangıç yapılabilir. Burada önemli olan unsur ise seçtiğiniz çorbanın ağır olmaması gerektiğidir. Hafif ve fresh çorba çeşitleri arasından seçim yapmalısınız. Kaçınmanız gereken çorba çeşitleri ise et suyu, krema ya da un ile hazırlanan çorbalardır. Olabildiğince yoğurt çorbası, sebze çorbaları ya da mercimek çorbası seçiminde bulunun.
Elbette mantı dendiğinde akla ilk gelen eşlikçi yoğurttur. Bir anlamda yoğurdun mantının vazgeçilmezlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Mantının lezzetini ve ağırlığını dengelemesi nedeniyle mantıyla beraber yoğurt servisi de yapılmalıdır. Genellikle yoğurt mantının üzerine dökülerek servis edilir. Ancak sarımsaklı ve sarımsaksız seçeneklerini konuklarınıza sunmak isterseniz yoğurdu ayrı olarak servis edebilirsiniz. Kayseri mantısında yoğurdun bol ve akışkan kıvamda olması gerekir. Bohça mantısında ise daha koyu kıvamlı ve daha az oranda yoğurt tercih edilir. Yoğurdun üzerine tereyağlı sos, pul biber ve nane de eklediğinizde mantının damakları şenlendirmesini sağlarsınız.
Mantının tamamlayıcı lezzetlerinden biri de salata çeşitleridir. Salata da mantıyı dengeleme özelliğine sahiptir. Hafif ve taze malzemeler ile hazırlanan salata çeşitlerini tercih etmeye özen gösterin. Önerimiz ise mevsim yeşillikleriyle hazırlanan salata çeşitlerine yönelmeniz olacak. İçerisine limon ve zeytinyağı ekleyerek salatanın mantıya uygun bir form kazanmasını sağlayabilirsiniz. Çoban salata, marul salatası ya da yoğurtlu semizotu salatası mantı ile birlikte en çok tercih edilen salata çeşitleridir.
Evet, turşu mantı ile uyum sağlar ve gönül rahatlığı ile menüye turşuyu da ilave edebilirsiniz. Aslında turşu neredeyse her türlü ana yemekle uyum sağlayan bir lezzettir. Mantıya en çok yakışan turşu türleri ise lahana turşusu, salatalık turşusu veya karışık ev turşuları oluyor. Mantı, yağlı ve yoğun bir forma sahip olduğundan turşunun asidik yapısı bir denge oluşturmanızı sağlar. Eğer mantının yanında turşu servisi yapacaksanız turşunun ekşi olmamasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda aşırı tuzlu olmamalı, aksine az tuzlu turşu çeşitleri seçilmelidir. Burada amaç turşunun ana lezzet olan mantının önüne geçmesini engellemektir.
İçecek seçimi yaparken de denge gözetmeniz gerekir. Mantının yanına en çok yakışan içecek ayrandır. Ancak herkes ayranı severek tüketmiyor ve bu nedenle alternatif içeceklere de yer vermek gerekebiliyor. Böyle bir durumda şekerli ve aromalı içecek çeşitlerinden uzak durmalı, sade ya da limonlu soda gibi ferahlatıcı içecekleri de seçenek olarak sunabilirsiniz.