Mantı, Türk mutfağının en beğenilen ve vazgeçilmez olarak görülen lezzetlerinden biridir. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği mantının en önemli bileşenlerinden biri de salçalı sostur. Mantı lezzetini bir üst seviyeye taşıyan salçalı sosun özenle hazırlanması gerektiğini belirtelim. Eğer salçalı sosu doğru şekilde hazırlarsanız mantının damaklarda yarattığı lezzet şölenini de güçlendirmiş olursunuz. Bu noktada akıllara gelen soru ise “mantıya salçalı sos nasıl yapılır” şeklindedir. Elbette sizlere yanıt vereceğiz ve hatta salçalı sos hazırlamanın püf noktalarını da aktaracağız. Ancak öncesinde salçalı sosun mantıdaki yerinden söz edelim.
Bildiğiniz gibi mantı geleneksel tarifte yoğurt ile birlikte servis edilir. Yoğurt, damaklarda da serinletici bir etkide bulunur. Salçalı sos da bu etkiyi dengeler ve mantının lezzetini taçlandırır. Bununla birlikte yoğurdun hafif ekşi olan tadını dengeleme görevini üstlenen de salçalı sostur. Mantıya görsel anlamda da iştah kabartan bir duruş kazandırır. Kısacası salçalı sos, mantı lezzetinin en önemli bileşenlerinden biridir ve bu nedenle mutlaka dikkatli şekilde hazırlanmalıdır.
Geleneksel mantı tarifinde kullanmak için salçalı sosu hazırlamaya başlamadan önce malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Kullanabileceğiniz malzemeler şöyledir:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıcak su
Bu malzemeler ile birlikte dilerseniz damak tadınıza uygun olan bazı baharat çeşitlerini de kullanabilirsiniz.
Malzemelerinizi hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek mantıya salçalı sos yapabilirsiniz.
İlk olarak sos tavasına tereyağını koyarak yağı eritin. Sonrasında içerisine sıvı yağ ekleyin ve bu sayede tereyağının yanmasını önleyin.
Yağ ısındıktan sonra üzerine salçayı ekleyebilirsiniz. Orta ateşte salçanın yaklaşık 3 dakika kadar kavrulması gerekiyor. Salçanın kokusunun çıkmaya başladığını fark ettiğinizde yeteri kadar kavurma işlemi yapmışsınız demektir.
Artık karışıma pul biber ya da toz biber gibi baharatları ekleyebilirsiniz. Arzuya göre kullanmak istediğiniz daha farklı baharatlar varsa onları da bu aşamada salçaya ilave edin.
Salça sosunun daha akışkan olmasını sağlamak için yavaş yavaş sıcak su ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Ancak suyu çok fazla eklemeniz hata olur. Bu nedenle doğru oranda su ilavesi yapmanız önemlidir.
Çok iyi karıştırdıktan sonra sosun kıvamını kontrol edin. Eğer hala sos çok yoğunsa içerisine az miktarda su ekleyebilirsiniz.
Artık sosunuz hazır. Mantının üzerine dökerek servis yapabilirsiniz.
Mantı için salça sosu hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler…
Tereyağı seçiminiz mantının genel lezzetini de etkiler. Bu nedenle kaliteli bir tereyağı kullanmaya özen gösterin.
Salça sosu hazırlarken yapılan en yaygın hata tereyağının yanmasıdır. Bunu önlemek için sos tavasının altını kısık ateşe alın. Tereyağı eridiğinde hemen sıvı yağ ekleyin. Sıvı yağ eklemeniz tereyağının yanmasını önler.
Salçanın kavrulma süresi, en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardan biridir. Salçanın çiğ tadının yok olması için yeteri kadar kavurma yapmanız gerekiyor.
Baharatları mutlaka en son eklemelisiniz. Daha erken eklerseniz yanabilirler ve aromalarını kaybedebilirler. Bu durumda da nahoş bir tat ortaya çıkacaktır.
Sosu açmak için asla soğuk su kullanmayın. Soğuk su da salça sosunun lezzetini kaybetmesine neden olabilir.