Dünya çapında ün kazanmış olan Türk mutfağı, her bir lezzetiyle kültürümüzü de yansıtıyor. Mantı ise Türk mutfağının en ünlü ve en leziz yemeklerinden biridir. Geleneksel Türk mutfağının günümüze kadar uzanan mantı lezzetini tarifi hiç değişmemiş olan formunda denemek isteyenler rotasını Mantıname’ye çeviriyor. En leziz ve en taze malzemelerle hazırlanan mantılar, tarifinin hiç değişmemiş olmasıyla da adından söz ettiriyor. 

Her bölgenin kendine özgü mantı çeşitlerinin olduğu bilinir. Kullanılan malzemeler büyük oranda benzerlik gösterse de mantının şekli ya da sunumunda bazı küçük farklılıklar olabiliyor. Elbette bu küçük farklılıklar da Türk kültürünün çeşitliliğinin bir yansıması olarak kabul ediliyor. Sofraların vazgeçilmezi olan mantı çeşitleri arasında en beğenilenlerin hangisi olduğunu merak ediyorsanız işte yanıtı! 

  • Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı Türk mutfağının simgesi olarak kabul edilen yemek çeşitlerinden biridir. Aynı zamanda tüm mantı çeşitleri arasında en bilinenidir diyebiliriz. Çok küçük ebatlarda hazırlanması bu mantını özel kılan unsurlardan sadece biridir. İçerisinde özel olarak hazırlanan kıymalı harç konur ve mantılar küçük ebatlarda katlanır. Suda haşlanarak pişirilir ancak bazı yörelerde bu mantının kızartılarak pişirildiğini de söyleyebiliriz. Kayseri mantısının büyük tahta kaşığa 40 adet sığacak küçüklükte hazırlanmış olması ise bir maharet göstergesi olarak kabul edilir. 

  • Tortellini Mantı

Sevilerek tüketilen mantı çeşitleri arasında İtalyan kökenli olan tortellini mantısı da yer alıyor. Bu mantının geleneksel Türk mantısı ile benzerlik göstermesi, ülkemizde de kabul görmesini beraberinde getirdi. Ancak İtalya’daki tortellini mantısının Türk damak tadına uygun formuyla ülkemizde hazırlandığını da eklemek gerekir. Kıymalı iç harç ile hazırlanan bu mantı, Kayseri mantısından çok daha büyük ebatlarda hazırlanır. Mantı hamuru dairesel bir formda kesilir ve içerisine iç harç konduktan sonra kapatılır. Genellikle yarım ay şeklinde kapatılarak iki uç kısımları sıkılır ve bu sayede iç harcın pişme sırasında dışa taşması engellenir. 

  • Büyük Üçgen Mantı

Büyük üçgen mantı, geleneksel mantı çeşitlerinden büyük ebatlarda hazırlanması ile ayrılır. İri ve köşeli bir yapıya sahip olduğundan hazırlanmasının daha kısa sürdüğünü söyleyebiliriz. Hamurun kesilmesinden sonra içerisine iç harç eklenir ve üçgen şeklinde hamur kapatılır. Genellikle haşlanarak pişirilse de kızartılarak pişirilmesi de mümkündür. Üzeri yoğurt ve tereyağında kızdırılan pul biber ile soslanarak servis edilir. Son derece doyurucu bir mantı çeşidi olduğunu belirtmeliyiz. 

  • Küçük Üçgen Mantı

Büyük üçgen mantı ile aynı şekilde hazırlanıyor olsa da daha küçük ebatlarda olmasıyla bilinir. Küçük üçgen mantı da gayet doyurucu olan mantı çeşitlerinden biridir. İncecik hamur içerisine kıymalı iç harç koyularak kapatılır. Klasik haşlama yöntemi ile pişirilmesi ise en sık tercih edilen pişirme yöntemidir. 

  • Bohça Mantı

Bohça şeklinde katlanarak hazırlanması, bu mantıya adını veren unsurdur. Küçük ebatlarda ve iştah açan bir görünümde olan bohça mantı, iç harç konduktan sonra dört ucu katlanır ve bohça şeklini alması sağlanır. Özellikle sunum bakımından fark yaratması istenen bir mantı hazırlamak isteyenler bu mantı türünü tercih eder. En kısa zamanda mantı çeşidinin hazır olması istendiğinde de tercih edilen bir mantıdır çünkü hazırlaması daha pratiktir. 

  • Çıtır Mantı

Geleneksel mantı çeşidine çıtır bir form kazandırmak için hazırlanan çıtır mantı da yediden yetmişe herkesin severek tükettiği lezzetlerden biridir. Çıtır mantı çoğunlukla kızartılarak pişirilir ancak suda haşlama yöntemiyle de pişirilmesi mümkündür. Tüm bu mantı çeşitlerini hazırlamak için saatlerce zaman harcamak yerine siz de Mantıname satış adreslerini ziyaret edebilir ve hazır mantı çeşitlerini mutfağınıza kazandırabilirsiniz. Misafirlerinize geleneksel Türk mantılarını ikram etmek için hazır mantı siparişi vermeniz yet erli olacak.