Mantı çeşitleri arasında en sevilenlerden biri olan çıtır mantı, ünü ülke sınırlarını aşmış olan Türk yemeklerinden biridir. Pek çok mantı çeşidi haşlanarak servise hazır hale getirilirken çıtır mantı kızartılarak damaklara layık bir lezzet kazanır. Adını da çıtır çıtır olmasından alan bir mantı türüdür. Çıtır mantı, kıtır lezzetlerden hoşlananlar için eşsiz bir tercih olacaktır. Bu özel mantı çeşidini hazırlamak için hangi malzemelere ihtiyacınızın olduğunu ve adım adım yapılışını hemen sizlerle paylaşıyoruz. 

Çıtır Mantı Malzemeleri 

  • Hamuru İçin:

-2,5 - 3 su bardağı un

-1 yumurta

-Tuz

-Yeterince su

  • İç Harcı İçin:

-200 gram kıyma

-Yarım rendelenmiş soğan

-Tuz

-Karabiber

  • Sos İçin:

-Sarımsaklı ya da sade yoğurt

-Tereyağı

-Nane

-Kırmızı toz biber

Çıtır Mantı Yapılışı

  1. Hamurun Hazırlanması

Çıtır mantı hamuru ile diğer mantı çeşitlerinin hamuru aynı şekilde hazırlanır. Bu nedenle ilk olarak geniş bir kap içerisine unu koyarak orta kısmına yumurtayı kırmalısınız. Sonrasında tuz ekleyerek karıştırın. Ardından kontrollü bir şekilde su ekleyin ve hamurun ideal kıvamı almasını sağlamak için yoğurun. Hamurun kıvamı ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Ele yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Sonrasında hamuru yarım saat kadar dinlenmeye bırakabilir ve kurumaması için de üzerini nemli bir bezle örtebilirsiniz. 

  1. İç Harcın Hazırlanması

Hamur dinlenirken siz de iç harcı hazırlayabilirsiniz, kıymaya rendelediğiniz soğanı ekleyerek içerisine diğer malzemeleri de koyun. Hafif şekilde yoğurun ve malzemelerin karışmasını sağlayın. Eğer bu aşamada harcınız sulanırsa fazla suyu dökün. Çıtır mantının iç harcını hazırlamak sadece birkaç dakikanızı alacaktır. Arzunuza göre içerisine sevdiğiniz baharatlardan da bir miktar ekleyebilirsiniz. 

  1. Mantı Hamurunun Açılması ve Şekil Verilmesi

Hamur dinlendikten sonra ince yufka kalınlığında açmanız gerekir. Ancak baklava hamuru inceliğinde de olmamalıdır. Hamurun eşit incelikte açıldığından emin olmalısınız. Sonrasında kareler halinde kesin ve içerisine de hazırladığınız harçtan koyun. Eğer fazla koyarsanız mantılar kızarırken iç harç taşabilir. Az koymanız durumunda da damakta istenen lezzet yaratılamaz. Bu nedenle ideal oranda harç koymaya dikkat edin. Ardından kenarları birleştirin ve mantıları sıkıca kapatın. Kapatılması önemlidir çünkü harcın mantılar kızarırken içeride kalması gereklidir. 

  1. Mantının Kızartılması

Derin bir tencerede Ayçiçek yağını iyice kızana kadar ısıtın. Arıdan mantıları derin yağda kızartın. Çok kızarmaları aşırı sertleşmelerine neden olabileceği için kızarma oranlarına dikkat etmelisiniz. Çıtır mantı, kızgın yağda sadece birkaç dakika içerisinde kızarır. Sonrasında süzgeç yardımı ile yağdan alın ve bir peçete serdiğiniz tabağa koyarak fazla yağının emilmesini sağlayın. Ardından mantıları servis yapacağınız tabağa alabilir ve üzerine sade yoğurt ya da sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. 

  1. Sosun Hazırlanması

Sos için tavada tereyağını eritin ve içerisine nane, toz biber gibi baharatları ekleyin. Ardından tabağa alarak üzerine yoğurt döktüğünüz mantılara sosu da ekleyin. İşte çıtır mantı eşsiz lezzeti ile damaklarınıza layık bir forma kavuştu! 

Çıtır mantıyı hazırlamak bir hayli zaman istiyor ve ayrıca kızartılıyor olması da önem taşıyor. Eğer bu kadar emek harcamak istemiyorsanız siz de en lezzetli çıtır mantı için tercihinizi Mantıname yönünde kullanın. En taze malzemeler ile ve tamamen geleneksel tarife birebir uyularak hazırlanan çıtır mantı damaklarınızda bir lezzet şöleni yaratacak. Doyurucu ve besleyici çıtır mantı çeşidinin yanı sıra diğer mantı çeşitleri için de Mantıname her zaman doğru adrestir. Türk mutfağının en leziz ve en güzel mantı çeşitlerini burada bulabilirsiniz.