İtalyan mutfağı ile Türk mutfağının harmanlanmasından ortaya çıkan eşsiz bir lezzetle; tortellini mantısı ile tanıştınız mı? Geleneksel mantı çeşidinin İtalyan mutfağının ünlü makarna çeşidi olan tortelliniden esinlenilerek hazırlanması mantı keyfini bambaşka bir boyutta yaşamayı sağlıyor. Bu özel mantı türünde hazırlanan hamur tortellini makarnasındaki görünümle katlanıyor. Elbette hamur görünümü tortellinini şeklinde olsa da geleneksel mantı harcı ve baharatlar kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Bu nedenle mantının damaklarda eşsiz bir lezzet yaratması da mümkün olur.
Tahmin edebileceğiniz gibi tortellini mantısını hazırlamak emek, sabır ve zaman ister. Eğer bu lezzeti kendi evinizde yapmak isterseniz doğru adrestesiniz. Sizlere malzeme listesini ve mantı çeşidini nasıl hazırlayacağınızı adım adım aktarıyoruz. Şimdi kolları sıvayarak mutfağa girme zamanı geldi!
Hamuru İçin
- 2 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin
- 250 gram dana kıyma
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Sos İçin
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı toz kekik
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yoğurt
İlk aşamada mantının hamurunu ideal kıvamda hazırlamanız gerekiyor. Geniş bir kap içerisine unu eleyerek koyduktan sonra orta kısmı elinizle hafifçe açın. Bu kısma yumurtayı koyun ve tuzu da ekledikten sonra azar azar su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur, yumuşak bir kıvamda olmalı ancak ele de yapışmamalıdır. Bu kıvamı kazanana kadar yoğurduktan sonra üzerini nemli ve temiz bir bezle örtün. Mantı hamurunun 30 dakika kadar dinlenmesi gereklidir.
Hamur dinlenirken tortellini mantısının iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için dana kıymayı ekletin. Baharatlar ve tereyağını bir kapta homojen şekilde karıştırın. İç harca farklı malzemeler eklemek isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz.
Hamur yeterli süre dinlendikten sonra dikkatlice açılmalıdır. Büyük bir yufka formunda açılmasını sağlayın ancak hamurun haşlanırken dağılmayacak kadar kalın, kolayca haşlanabilecek kadar da ince olmasına dikkat edin. Bu mantının püf noktalarından biri hamurunun ideal kalınlıkta açılmasıdır. Sonrasında hamuru küçük kareler şeklinde kesin. Her bir kare yaklaşık 4x4 cm ölçülerinde olmalıdır. Her karenin içine bir tatlı kaşığı kadar iç harç koyun ve iki karşı köşeleri birbirine gelecek şekilde kapatın. Üst üste geldiğinde yarım ay görünümü alması gerekir. Sonrasında diğer iki ucu kapatın ve halka görünümünde bir mantı elde edin.
Mantınızı kapattıktan sonra bir tencereye su koyarak kaynatın. İçerisinde bir tutam tuz ekleyin ve kaynayan suya mantıları atın. Yaklaşık 4-6 dakika içerisinde mantılar haşlanır ve süzgeç yardımı ile tencereden suyunu süzerek çıkarın.
Küçük bir tava içerisine tereyağını koyarak eritin. Üzerine az miktarda zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Sonrasında pul biber, kekik gibi dilediğiniz malzemeleri de ekleyin ve tereyağı yanmadan hemen önce alın. Mantıyı tabağa koyarak üzerine ideal miktarda yoğurt ekleyin. Yoğurt üzerine sosu ekleyin ve servis edin.
Bu eşsiz mantı lezzetinin tadına bakmak isterseniz Mantıname ürünlerine göz atabilirsiniz. Tortellini mantısı da seçenekler arasında yer alıyor. Sadece haşlayarak yoğurt ve sosla buluşturmanız mantının hazır hale gelmesini sağlar.